FODBEHANDLINGER FOREBYGGER FODPROBLEMER VED AT FORHINDRE DEM I AT OPSTÅ ELLER TAGE DEM I OPLØBET.

Hud- og negleproblemer, der beskæres professionelt, er fx længere tid om at blive gendannet, end hvis det er fjernet ved hjælp af andre metoder.

Behandling af vorter og ligtorne hos os fodterapeuter vil ligeledes forhindre, at du fejlbehandler dig selv med vortemidler og ligtorneplastre med risiko for at ætse huden omkring hudproblemet.

Indlæg er med til at forebygge, at fejlstillinger i fødderne forplanter sig til smerter i andre dele af kroppen. Vi som fodterapeuten spiller også en væsentlig rolle i opdagelsen af andre sygdomme, fordi fødderne kan vise tegn på sygdomme. Derfor er vi ofte i tværfaglig interaktion med andre sundhedsprofessionelle. I nogle kommuner agerer vi som faglige sparringspartnere i forbindelse med borgernes behov for fodterapi.

Første skridt i en fodbehandling er en klinisk undersøgelse af foden, hvor vi etablerer et billede af fodens hud- og negleproblemer, funktionsniveau og eventuelle fejlstillinger. Det indebærer en fodanalyse og en dialog om fodsmerter eller smerter i resten af kroppen. Alt noteres i din journal.

Hvis du har smerter, kan vi anbefale en forundersøgelse til indlæg, som indebærer en dynamisk ganganalyse, hvor din gangfunktion vurderes ud fra et biomekanisk perspektiv.

Hudproblemer såsom hård hud, hælrevner og ligtorne beskæres med stor præcision med en skalpel eller en elektrisk beskærer. Samtidig undersøger vi den bagvedliggende årsag til problemer, da de skal forebygges for ikke at genopstå. Det sker blandt andet ved at vejlede i valg af mere fodvenligt fodtøj, brug af aflastende indlæg og bedre fodpleje.

Negleproblemer behandles ved at slibe, klippe og rense neglene i falsene. Behandlingen sluttes af med fodcreme, der bevarer hudens fugtighed og forebygger hård hud.

En fodbehandling tager cirka 45 minutter og den tid bruger vi også til at vejlede dig i, hvordan fødderne skal plejes dagligt, hvad du skal holde øje med og hvilke sko, som kan forbedre din fodsundhed.

Du vejledes også i henhold til sygdomsrelaterede fodproblemer såsom diabetes, gigt eller psoriasis som kræver en særlig form for opmærksomhed og pleje. Ødemer, nedsat kredsløb eller betændelsestilstande er fx også faktorer, der påvirker fødderne negativt.

Endelig kan vi som fodterapeuter udstyre dig med fodøvelser, som kan gøre fødderne mere smidige og afhjælpe fodsmerter, hvilket kan være et supplement til indlæg.